Bir metinde, dosyada veya belge dizisinde bulunan toplam kelime sayısını hesaplamak için kullanılan programdır.
Yukarıda yer alan alana metninizi yapıştırmanız yeterlidir. Program size yapıştırdığınız metnin kelime, karakter, cümle ve paragraf bilgisini verecektir.
Sayılar hem kelime olarak örneğin “dokuz” hem de sayısal (9) olarak ifade edilir. Bu sebeple kelime sayacında sayıları hem kelime olarak hem de sayısal olarak yazdığınızda her iki durumda da bir kelime olarak sayılmaktadır.
Karakter sayısı, bir metinde boşluklar ve özel karakterlerin de dahil olduğu tüm karakterlerin toplam sayısını ifade eder. Karakter sayısı özellikle çeviri işi ile uğraşanlar için önemli bir değer olup bir çevirinin maliyeti boşluksuz karakter üzerinden hesaplanmaktadır.
Kelime sayısı bir metindeki kelimelerin toplamını ifade ederken karakter sayısı kelimelerin toplam sayısını ilaven boşlukların ve özel karakterlerin de dahil olduğu tüm karakterlerin toplam sayısını ifade eder.
Bir metinde karakter sayısını hesaplamak için belgeyi Word veya LibreOffice programlarında açıp istatistik araçları ile karakter sayısını öğrenebilirsiniz. Bir başka karakter sayısı hesaplama yöntemi ise “Karakter Sayacı” gibi çevrimiçi bir araç kullanarak karakter sayısı hesaplanabilir.
Karakter sayısında boşluklar dahil olup boşluksuz karakter sayısı, karakter sayısından farklı olan bir başka ölçü olarak kabul edilir.
Online karakter sayma işlemini “Karakter Sayacı” aracı ile basit ve ücretsiz bir şekilde uygulayabilirsiniz.
Karakter sayacı, kullanımı kolay ve ücretsiz olan çevrimiçi karakter sayısı hesaplama aracıdır. Bu araç yardımıyla Twitter, SMS karakter sayısı hesaplama gibi işlemler hızlıca yapılabilir.
Metninizi üstte bulunan kutuya yazın veya kopyalayıp yapıştırın. Sonrasında araç size boşluklu veya boşluksuz karakter sayısı ile metindeki kelime ve cümle sayısını gösterecektir.
Tek bir SMS için karakter sayısı sınırı 160’dır.
Bir tweette karakter sayısı sınırı 280’dir.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan sosyal platformlarda maksimum karakter sayıları şu şekildedir:
Facebook: Bir gönderi için 63206
Instagram: Bir gönderi için 2200
Twitter: Bir tweet için 280
Youtube: Bir video başlığı için 70 karakter, bir video açıklaması için 5000 karakter
Twitch: Bir biyografi için 150 karakter
Metinlerde okuyucuyu sıkmamak ve daha çok dikkatini çekmek adına her cümlenin ortalama 20 kelime içermesi tavsiye edilir.
Bir blog yazısı net bir kelime sayısı bulunmamaktadır. Bazı blog yazıları kısa içerik olurken bazıları da uzun içerik olabilir. Konu içeriğine bağlı olarak ortalama 300-500 kelime yazılar az, 1000-2000 hatta 5000 kelime gibi yazılar uzun makale olarak kabul edilir.