Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs şirketi, sahibi tek olan, tüzel kişiliği olmayan, tek bir kişi veya az sayıda ortak ile kurulan ticari nitelikli bir işletme türüdür. Şahıs şirketinde ortaklar; gelir, gider ve borçlardan kişisel olarak sorumlu tutulur. Bu şirket yapısı, hızlı, kolay ve düşük maliyetle kuruluş avantajı nedenleri ile genç girişimciler veya yeni iş sahipleri tarafından tercih edilir.

Türk Ticaret Kanunu’na göre iki çeşit şahıs şirketi türü bulunur. Bunlar kollektif şirketler ve komandit şirketlerdir.

Kollektif Şirket:
En az iki ortakla kurulan kollektif şirketlerde ortaklık için bir üst sınır bulunmaz ve kollektif şirket kurmak için herhangi bir sermayeye gerek yoktur. Kollektif şirketler yalnızca gerçek kişilerin ortaklığıyla kurulur ve tüzel kişilikli bu şirket yapısında şirket tarafından ödenmeyen borçlar ortakların sorumluluğuna geçer.

Komandit Şirket:
Komandit şirkette, ortaklar alacaklılara karşı farklı derecede sorumluluğa sahiptir. Komandit şirketler kuruluş aşamasında borçlara karşı ortaklardan birinin sınırlı, diğerinin sınırsız sorumlu olduğuna dair bir yazılı sözleşme yapılır.

Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulabilen şahıs şirketleri dışında bunlara ek olarak Türk Borçlar Kanunu tarafından düzenlenen “Adi Ortaklık” denilen bir şahıs şirket türü de bulunmaktadır. Adi ortaklık şahıs şirketi, en az iki kişiyle kurulur, kendine ait bir tüzel kişiliği ve ticari ünvanı bulunmaz.

Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları Nelerdir?

Şahıs şirketi kurmanın birçok avantajı vardır. Bunlar;

AvantajlarAçıklama
Kurulumu KolaydırŞahıs şirketi kurmak için gerekli olan belgeler tamamlandıktan sonra 1 gün içerisinde bile şahıs şirketi kurulabilir.
Daha Az Evrak İşiİş kurmak birkaç görevden oluşan bir adımdır. Bu görevlerden biri de evrak işleri veya belgelemedir. Çoğu işletme sahipleri, işletmelerinin bir şirket olarak kayıt ettirilmesinin uzun sürmesini istemez. Şahıs şirketleri bu bakımından evrak işi daha az olan bir şirket türüdür.
Basit Vergi HesaplamalarıŞahıs şirketi kurmanın bir avantajı vergi hesaplamalarının basit olmasıdır. Şahıs şirketleri ayrı bir tüzel kişilik kabul edilmediğinden işletme geliri veya zararı sahibinin gelir vergisinde rapor edilir.
Esneklik ve ÖzgürlükTek bir mal sahibi olan şahıs şirketleri, işletme için seçim yapmakta özgürdür. Karar verme tamamen tek bir kişiye aittir.
Daha Düşük İşletme ÜcretleriŞahıs şirketlerinin kuruluş maliyeti diğer şirket türlerine nazaran daha düşüktür
Personel Sınırlaması YokŞahıs şirketlerinde mal sahipleri istedikleri kadar personeli bünyesinde barındırabilir.

Şahıs Şirketi Kurmanın Dezavantajları Nelerdir?

Şahıs şirketlerinin avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Bunlar;

DezavantajlarAçıklama
Sorumluluk KarmaşasıŞahıs şirketlerinin en önemli dezavantajı tüzel kişilik kavramı olmadığından her ticari sorumluluk kişisel bir sorumluluğa dönüşmektedir.
Finans ZorluğuBir şahıs şirketinde kurulum maliyetleri düşük olsa da işi finanse etmek diğer şirket türlerine göre daha zordur.
İtibar DerecesiŞahıs şirketlerinin diğer şirket türlerine göre daha küçük hacimli olduğundan itibarları daha azdır.
Kredibilite YetersizliğiŞahıs şirketleri küçük hacimli olduğundan kredi alınmak istendiğinde bankada bir takım zorluklar yaşanabilir.
Hata Yapma OlasılığıŞahıs şirketlerinde tek bir karar veren olduğu için karar vermede yardımcı olacak kimse yoktur. Dolayısıyla şahıs şirketlerinde kararlarda hata yapma olasılığı daha fazladır.

Kimler Şahıs Şirketi Kurabilir?

Çoğu konularda olduğu gibi şahıs şirketi kurmada da yaş sınırı vardır. Bu yaş sınırı ise 18’dir. Devlet memurları dışında her işletme sahibi şahıs şirketi kurabilir. Devlet memurlarının şahıs şirketi kuramamasının sebebi ise devlet memurlarının kanunen tacir olarak sınıflandırılmamasıdır.

Devlet Memurları Şahıs Şirketi Kurabilir mi?

Devlet memurlarının kuramayacağı şirket türleri; komandit şirket, kollektif şirket ve adi şirkettir. Devlet memurlarının kurabileceği şirket türleri ise anonim şirket, limited şirket, kooperatif şirkettir.

Sigortalı Çalışanlar Şahıs Şirketi Kurabilir mi?

İş sözleşmesinde özel bir hüküm bulunmayan veya çalışan işçi işini aksatmıyorsa İş Kanunu gereğince şahıs şirketi kurmada herhangi bir problem yoktur.

Emekliler Şahıs Şirketi Kurabilir mi?

Emekliler gerekli koşulları sağladıktan sonra şirket kurma hakkına sahiptir. Bu şirket kurma haklarından biri de şahıs şirketi kurmadır. Emekliler şirket kurduğunda vergiden muaf olmaz ve maaşlarında da herhangi bir kesinti olmaz.

Şahıs Şirketi Kuruluş Süreci Nedir?

Hemen hemen her insanın hayatının belirli bir döneminde kendi işini kurma fikri aklından geçmiştir. Şartlarının ve yönetiminin kendi elinde olduğu, zevk aldığı alanlarla yöneldiği bir işe sahip olmak herkese güzel bir fikir olarak gelebilir. Bir iş kurmak için birtakım yasal prosedürlerinde yerine getirilmesi gerekir. Bunun ilk adımı da şirket kurmaktır. Şirket kurmak ilk başlarda kulağa zor ve maliyetli gelse de birkaç alternatifle bu fikirler bertaraf edilebilir. Bu bahsettiğimiz alternatif ise şahıs şirketi kurmaktır.

Bir şahıs şirketi kurmak için vergi dairesine veya e devlet üzerinden başvuruda bulunarak gerekli belgeleri tamamladıktan sonra süreç başlar.

Vergi Dairesine Giderek Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Bir şahıs şirketi kurmak için vergi dairesine gidilir ve şirketin kurulması için gerekli belgeler oluşturulduktan sonra vergi dairesine şahsen başvuruda bulunulur. Vergi dairesine başvuruda adına vekaletname düzenlenen bir muhasebeci veya mali müşavir de başvuruda bulunabilir fakat son dönemlerde başvuru işlemlerini şirket sahibinin bizzat kendisi yapması istenmektedir.

Başvurudan sonra vergi dairesinden görevlendirilen müfettişler belirtilen adrese gelir ve ilgili denetimleri yapar. Denetim sürecinde herhangi bir problem olmaması durumunda şahıs şirketi kurma işi tamamlanır.

Şahıs şirketi kurmak için Vergi Dairesine verilmesi gereken belgeler ise;

  • Şirket sahibinin nüfus cüzdanı
  • Vesikalık fotoğraf
  • İmza beyannamesi
  • Kira sözleşmesi veya tapu fotokopisi
  • İkametgah belgesidir.

E-devlet Üzerinden Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Son zamanlarda vergi dairesine gitmeden e-devlet üzerinden şahıs şirketi kurma işlemleri de tercih edilmektedir. E-devlet üzerinden şahıs şirketi kurma işlem adımları ise şu şekildedir.

  • İnteraktif Vergi Dairesi sayfasına e-devlet şifresi ile girilir.
  • Giriş yapıldıktan sonra “Sicil Bildirimleri” kısmından “İşe Başlama” seçeneğine tıklanır.
  • Karşınıza çıkan ekranda 5 adımda istenen bilgilerin girişlerini yapın.
AdımlarAçıklama
1. Adımİşyeri adresi, kayıtlı olunacak vergi dairesini, faaliyet kodu girilir. Şirketin fiziksel bir adresi bulunmuyorsa ev adresi veya sanal ofisin adresi yazılabilir.
2. Adımİşçi çalışacak mı? İşyeri kira mı? Stopaja bağlı ödeme olacaksa dönem bilgileri doldurulur.
3. AdımVergilendirme usulü seçilir.
4. Adımİşe başlama tarihi kısmı doldurulur. Bu konuda önemli bir nokta ise işe başlama bildirimi, işe başlama tarihinden itibaren 10 gün içerisinde yapılmalıdır aksi takdirde bu süre geçirilirse Vergi Usul Kanunu 352. maddesi gereği 1.derece usulsüzlük cezası uygulanmaktadır.
5. AdımEn sonda da e-tebligat bildirimi istenilip istemediğine karar verilir ve e-posta, cep telefon bilgileri girilir.

Bu işlemler yapıldıktan birkaç gün sonra cep telefonuna yoklama tarihini bildiren bir SMS gelir. Burada önemli bir nokta ise yoklama için belirtilen adrese gelen memura kira sözleşmesini veya tapu fotokopisini iletmeniz gerekir. Bu aşamada tamamlandıktan sonra şahıs şirketi kurma süreci tamamlanır. Şirkete ait vergi levhası da İnteraktif Vergi Dairesi sayfasından indirilir.

Şahıs Şirketi Kurarken Genç Girişimci Teşvikinden Yararlanmak

Genç Girişimci Desteğinden Faydalanmak

Eğer ilk kez bir şirket kuracaksanız, genç girişimci teşvikinden yararlanarak büyük avantajlar elde etmeniz mümkün. Genç girişimci teşvikinden yararlanmak için bazı koşullar vardır. Bunlar;

  • Daha önce bir gelir vergisi kaydı bulunmamak ve ilk defa gelir vergisi mükellefi olmak
  • 30 yaşından gün almamış olmak

Peki genç girişimci teşvikinden yararlanarak ne gibi avantajlara sahip olursunuz?

  • 18-29 yaş arası gençlere 3 yıl boyunca yılda 75 bin TL’ye kadar elde edilecek kar için gelir vergisi muafiyeti sağlar.
  • 2022 yılı itibariyle en düşük BAĞ-KUR primi aylık 1.768,38 TL dir ve BAĞ-KUR desteği kapsamına giren gençlerin bir yıllık BAĞ-KUR toplam 21.220,56 TL BAĞ-KUR primi devlet tarafından ödenir.

Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti Ne Kadar?

Yapılması Gereken MasraflarMaliyet
Şirket kurulum bedeli600 TL
Noter tasdikli vekalet192 TL
Noter tasdikli imza beyannamesi147 TL
Bu tablodaki şahıs şirketi kurma maliyeti 2022 yılına aittir.

Şahıs Şirketi Kurmak için Muhasebeci Gerekli mi?

Şahıs şirketi kurmak için muhasebeci veya mali müşavir gibi görevli bulunması şartı bulunmamaktadır. Ancak ticari faaliyetlerin profesyonel şekilde yürütülmesi için şirket kuruluşundan sonra muhasebeci görevlendirmede fayda vardır.

Şahıs Şirketine Ünvan Verilebilir mi?

Şahıs şirketlerine ünvan verilebilmektedir fakat ünvan verilirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan ilki, şahıs şirketlerine ticari ünvan verilirken şahsın ad ve soyadını kullanması zorunludur. Bunun yanında tacirin işletmesi ile ilgili yanlış kanaat uyandıracak ifadeler haricinde istediği ekleri ünvanında kullanılabilir.

Şahıs Şirketi Ev Adresi ile Kurulabilir mi?

Bir şirket kurulmak istendiğinde şirket türü ne olursa olsun vergi dairesine bir adres tanımlamaları gerekir. Bu adres de şirket adresi olarak tanımlanır. Türk Ticaret Kanununda iş adresine yönelik kısıtlayıcı bir ibare bulunmadığından ev adresi ile şahıs şirketi kurulabilmektedir.

Şahıs Şirketi Sanal Ofis ile Kurulabilir mi?

Kendi işini kurmayı düşünenler, şirket kurmak istediklerinde şirket türü ne olursa olsun vergi dairesine bir adres tanımlamaları gerekir. Bu yasal adres şirket adresi olarak sayılmaktadır. Türk Ticaret Kanununda iş adresine yönelik kısıtlayıcı bir ibare bulunmadığından sanal ofisler yasal olup sanal ofislerle şahıs şirketleri de kurulabilmektedir.

Şahıs Şirketi Hangi Vergileri Öder?

Şahıs şirketlerinin ödedikleri vergiler gelirlerine göre değişebilmektedir. Gelir durumu arttıkça vergi oranıda artmaktadır. Yani her şahıs şirketinin ödedikleri vergi ücreti farklıdır.Bu vergi oranı ortalama olarak %15 ile %40 arasında değişmektedir. Şahıs şirketlerinin ödemesi gereken 3 farklı vergi türü bulunmaktadır. Bunlar;

  • Gelir vergisi
  • Katma Değer Vergisi (KDV)
  • Stopaj Vergisi

Şahıs Şirketi Vergi Oranları Nelerdir?

2022 yılında şahıs şirketlerine uygulanacak gelir vergisi dilimleri aşağıdaki gibidir.

Gelir DilimiVergi Oranı
32.000 TL’ye kadar%15
70.000 TL’nin 32.000 TL’si için 4.800 TL, fazlası%20
250.000 TL’nin 70.000 TL’si için 12.400 TL, fazlası%27
880.000 TL’nin 250.000 TL’si için 61.000 TL, fazlası%35
880.000 TL’nin 800.000 TL’si için 281.500 TL, fazlası%40

Şahıs Şirketi Pos Cihazı Alabilir mi?

Şahıs şirketlerinin pos cihazı alabilme ve sanal pos hizmetlerinden yararlanma imkanı vardır.

Şahıs Şirketi E-fatura Kullanabilir mi?

Ticari bir değeri olan her işlem faturalandırılmak zorundadır. Bu bağlamda e-fatura, faturaların dijital ortam aracılığıyla devam etmesini sağlar. E-fatura kullanmak için gerçek veya tüzel kişi olmak yeterli olmaktadır. Gerçek veya tüzel kişilerin arasında şahıs şirketleri de yer aldığından şahıs şirketleri de e-faturayı kullanabilir.

Şahıs Şirketi İthalat Yapabilir mi?

Şahıs şirketleri ithalat yapabilmektedir. Bunun için öncelikle Ticaret Odasına kayıt yaptırılmalı ve işlerin profesyonel şekilde yürütülmesi için bir gümrük müşaviri ile çalışılmalıdır.

Şahıs Şirketinde Neler Gider Gösterilebilir?

Şahıs şirketlerinde gider olarak gösterilebilecek ödemeler şunlardır:

  • Yemek giderleri
  • Araç giderleri
  • Personele oluşturulan ödemeler
  • Ulaşım ve taşınma giderleri
  • Su, internet, doğalgaz faturaları
  • Kira ve aidat
  • Şirket için alınmış danışmanlık hizmeti

Şahıs Şirketi ile Limited Şirket Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Limited şirketlerin ayrı bir tüzel kişiliği vardır. Limited şirket üyeleri işletmeden ayrı olarak kabul edilir. Şahıs şirketinde ise mal sahibi ve işletmenin ayrı bir tüzel kişiliği yoktur.
  • Limited şirket oluşturmak için üye veya üyelerin bölge düzenlemelerine göre kayıt olması gerekir. Şahıs işletmesi için ise işletme sahibinin işletme adının aynı bölgedeki başka bir işletme ile aynı olmadığından emin olunması gerekir.
  • Şahıs şirketi kurmak için ödenen maliyet Limited şirket kurmada ödenen maliyete göre daha azdır.
  • Limited şirketlerinde üyeler yaptıkları yatırım kapsamı kadar sorumluluk sahibidir. Şahıs şirketlerinde ise işletme sahibi tüm işletmeden sorumludur.

Şahıs Şirketi ile Anonim Şirket Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Şahıs şirketlerinin kuruluş süresi anonim şirketlere göre daha kısadır.
  • Şahıs şirketlerinde kuruluş için gerekli bir sermaye bulunmazken anonim şirketlerde il etapta kuruluş için 50.000 TL sermaye şartı vardır.
  • Şahıs şirketlerinde ödenen vergi oranı kazanca göre değişirken anonim şirketlerinde vergi oranı sabittir ve bu oran %22’dir.