Katma değer vergisi kısaltılmış adıyla KDV, ülkemizde yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, tüketicinin mal veya hizmet verene ödediği bir vergi türüdür. KDV, tüketim süreci içerisinde kazanılan katma değer üzerinden, vergi matrahından düşülmesine imkân verilerek ürün veya hizmete göre belirli oranlarda alınır. (%1, %10, %20).
Vergi matrahından düşülmesine imkân veren veya her aşamadaki katma değeri vergileyen bir yayılı muamele vergisidir diye tanımlayabiliriz.
Katma değer vergisi devletin belirlediği oranlara göre kolayca hesaplanır. KDV Hesaplama ile ilgili aşağıdaki örnekleri inceleyecek olursak;
Örnek; 100 TL değerindeki bir ürün %1, %10 ve %20’lik oranlara göre şu şekilde hesaplanır.
Ana ürün tutarı * (1+KDV oranı/100) formülü ile hesaplanır.
Örnek; 100 TL değerindeki ürün 100*(1+1/100)=101 TL olarak %1 KDV oranı ile tüketiciye yansımaktadır.
KDV Hariç Hesaplama ise yukarıda uyguladığımız formülün tam tersi olarak hesaplanmaktadır. Yine örneğimizden yola çıkarak;
101 TL olarak tüketiciye yansıyan bu ürünün KDV hariç fiyatı
KDV dahil tutar / (1+kdv oranı/100) olacaktır.
Formülü uyguladığımızda 101/(1+1/100)=100 TL olarak ürünün KDV hariç fiyatını bulabilmekteyiz.
Ülkemizde ürünlere uygulan KDV oranları devletimiz %1, %10 ve %20 olarak 3 gruba ayırarak belirlemiştir. Temel tüketim olan ve lüks olmayan ürün ve hizmetlere %1 oranında KDV uygulanmaktadır. Örneğin buğday ve buğdaydan elde edilen ekmekler ve barınma ihtiyaçları bu gruba girmektedir. Lüks olmayan bazı ürünlere ise %10 oranında KDV uygulanmaktadır. Hayvansal gıdalar ve bakliyatlar bu gruba örnek teşkil eder. Devletimizce lüks kabul edilen temel tüketim olmayan ürünlere ise %20 KDV oranı getirilmiştir. Bu gruba ise beyaz eşyalar, mobilyalar ve elektronik ürünleri örnek verebiliriz.
Sitemizde yer alan hesaplamalar ile KDV oranlarını hızlı bir şekilde hesaplayabilirsiniz. Gerekli alanları doldurarak yani verileri girerek en doğru sonuca vakit harcamadan ulaşabilirsiniz.